KilgoreRemod

multiple porches

Recommended Posts

I have now been unsuccessfully attempting to draw 2 porches on a house for 6 hours, quite frustrated at this point.  I will attempt to attach my current drawing and a drawing representing what I want.  for some reason, the back porch appears by drawing in a room divider in the exterior alcove, marking roof over and ceiling over this area and defining it as a porch.  The front porch will not  draw in the slab, will not let me roof it the way I want, (half the time it deletes the majority of the roof in the rest of the structure).  I have noticed in the room description dialogue that the back porch sets in parameters for the stem wall top, the front porch will not give me that option.  I have drawn both using the same methods, one works, one does not.  collins.plan  The file is my current project, the pic is what I am attempting to draw, with the exception that both front and back porches are inset into alcoves by 3', where the pic shows flat faces across the entire building.  The front porch should extend 5' out from the front of the building.  Please help....I am 6 hours invested and dont even have the exterior walls/roof drawn on this one.  

collins.jpg

collins.plan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Answers often depend on which title (Suite, Pro etc) and version (2018, 2019 etc) you are using.

 

You can help everyone by adding that info to your signature (see below for how to turn them on) by clicking on your user name at the top right of the page, click Account Settings, then Signature on the left.

 

Doing so makes it always available, and keeps others from having to hunt for it.

 

And, turn on signature display too.

 

SIG.thumb.jpg.af17109346e9446432098056e258623d.jpg

 

----

 

Resources for self help:

 

The built in Help System (always a good place to start)

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please use a screen capture tool instead of a camera. Windows has the Snipping Tool. Mac systems should have something similar.

 

Rebuild your foundation and suggest you leave auto rebuild on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am a new user, still learning the software.  do i need to be drawing out a foundation first, then adding exterior walls, or using the ext wall shape to create the foundation?  I have tried rebuilding many times,  and cant seem to get it right.  using home designer pro 2021.  Is there a phone number i can call for a live assist?

Share this post


Link to post
Share on other sites

All I did was rebuild the foundation and the missing porch slab showed up.

 

You probably need to use manual roof planes for the gable roof over the porch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, KilgoreRemod said:

Is there a phone number i can call for a live assist?

 

Chief Architect offers paid training.

 

Here is a quick video.

 

 

Watch on YouTube: http://youtu.be/8YLmv5kCNxA?hd=1

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turn on auto rebuild foundation, uncheck invisible and no locate, extend the porch walls out then gable the front wall.

 

Use the break wall tool on the main house walls and gable both, adjust as needed.

 

Turn off auto rebuild foundation, make the porch walls invisible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

this seems to work, sort of.  I have followed your video exactly, messed it up, and started over several times.  My software is not reacting the same as yours.  One of my main issues is that when I click auto rebuild foundations, it deletes all my walls and gives me a foundation view with no walls visible.  perspective view shows me that they do still exist, but I cannot get back to them.  This method still builds the first porch correctly, but the second one will not fill in like it shows in your video.   How do I get back to my plan view with walls, and off of the foundation view?  I cannot find this issue in tutorial videos or reference manuals, 2 full days now on trying to build in one simple roof line.  What am i doing wrong?  I am aware that there is most likely one simple button that I cannot find to correct this issue. and for some reason now i cannot upload my plan to show what my problem is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now